2009. szeptember 16., szerda

Film: Un prophete (A próféta) 2009

Az alábbi 150 perces, cannes-i Aranypálmára remekművet láttam tegnap. Ajánlom mindenkinek, aki örül, ha kijön valami jó európai film, mert azok általában életszagúbbak, valósághűbbek, mint a nagyobb közönségnek készülő hollywoodi filmek - kivétel persze néhány független usa film.
Az IMDB-n 8.3 pontos filmnek lenni nem könnyű és ezek a pontok többé-kevésbé passzolnak az én tetszési indexeimmel. (link)
A film Malik El Djebenam egy 19 éves marakecsi gyerek történetét meséli el a börtönben, ahova ismeretlen ok miatt került 6 évre. Pár na
p után természetesen megkörnyékezik, ez esetben egy öreg korzikai keresztpapi (Niels Arestrup alakítja, aki szintén zseniális, a rendező többször dolgozott már vele) által vezérelt gang, akik mellesleg szinte az egész börtönt irányítják, mint elítéltek. A szokásos első körben való kapálózás és erősködés után pár vesénrugdalás keretében meggyőzik arról, hogy az ő védelmükre szüksége lesz, cserébe egy kis missziót kell végrehajtani: egy másik arabot, Reyeb-et kell kinyírni. Miután betanítást kap, hogy kell a szájában elrejteni egy borotvapengét és azt egy pillanat alatt kilökni onnan úgy, hogy foggal tartva egy nyaki verőeret el lehessen vele kaszálni, kisebb nehézségek árán végrehajtja a missziót - ezt a jelenetet nem ajánlom a gyengébb idegzetűeknek.
A színészek szinte tökéletesek, a casting eszméletlen, csupa teljesen hihető figura a börtönben: arabok, a korzikai gang tagjai, négerek.. A fényképezés gyönyörű, jók a hangok, az egész nagyon egyben van, french cinema at its best.
A filmet a BAFTA-díjas Jacques Audiard rendezte, akinek másik műve, a De battre mon coeur s'est arrêté (The beat that my heart skipped) az Auberge Espagnole-ból ismert Romain Duris főszereplésével a következő a watchlist-emen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése