2009. szeptember 28., hétfő

Új wattmérők a láthatáron!

Tavaly decemberben vettem meg az Ergomo-t, ezzel beléptem a wattmérés világába, amire már nagyon régóta vágytam - hiszen mint tudjuk, csak a teljesítménymérők adnak objektív adatokat arról, hogy milyen munkát végeztünk a kerékpáron és ez mindenképpen érdekes és hasznos. Egy wattmérős szezon után sok dolgot felfedeztem, de maradjunk az eszköz taglalásánál: az Ergomo-val már nem vagyok megelégedve. Nem zavar, hogy a cég megszűnt, nincs szoftverfrissítés, nehézkes a javítás, csak az, hogy kezdetben voltak a hőmérsékletváltozás indukálta kilengések, 5 faktor pont 20 watt különbséget jelentett és ez kb. 8 celsius eltérésnél jelentkezett. Mostanra odáig jutottunk, hogy egy edzésen belül nagy mértékben kileng a kalibráció, az egyik szenzor haldoklik. A cuccot használtan vettem, nem tudom mennyit futott, de ez idegesítő. A szerkezet lelke a középrész, hiszen ez mér, ha ez befosik, nagyon nehéz vagy lehetetlen javítani. A computerrel utána semmit nem lehet kezdeni, illetve marad egy drága nagy ronda sárga kilométeróra. Röviden, jövőre szeretnék új rendszert beszerezni. Több, mint 20 éve készült el az első wattmérő, mégis még mindig úgy csinálnak sokan, mintha ez valami "hókuszpókuszkütyü lenne" (ők nem kifejezetten modern, intelligens, gondolkodó emberek szerény véleményem szerint :-) - az első az SRM volt, továbbra is a "gold standard", azonban a wireless dura ace új ára 3000 dollár felett van, használtan meg kb. 2000..tehát ez kiesett. A Powertap megbízható, de nem akarok 450 grammos hátsó agyat és egy kerék használatára szorítkozni, mert akkor vagy az edzés, vagy a versenyadatokról le kéne mondani, az pedig no go.
Újon a színtéren a Quarq cinco, ami a hajtókar spider-be épített wattmérő, strain gauge alapú, mint az SRM, használói elégedettek, sokféle hajtókarhoz lehet kapni, ANT+ kompatibils, szabadno választható a fejegység. A spider ára 1500 dollár + kell a computer.
Ez sem olcsó, de wireless létére 1000 dollárral olcsóbb az SRMnél.
A napokban, az Interbike kiállítás idejében bemutatkoztak új rendszerek, aminek nagyon örülünk, főleg, ha rendesen működnek. Ezekről már kb. 1 hónapja olvastam a watt fórumon, sőt bizonyos pletykák szerint a Shimano is ki fog jönni egy wattmérővel. Az új cuccok a pedálra ható erőből mérik a teljesítményt egy speciális tengelyszenzorral.
A Metrigear "Vector" 2010 első negyedévben lesz elérhető, és egy speciális Speedplay pedállal lesz kapható a rendszer, ugyanis
a pedál tengelyében van a 60 db. strain gauge és ezek elhelyezésére a Speedplay szinte meghibásodás mentes ezeréves üreges acéltengelye tökéletesen alkalmas - itt az első kritérium, ami elrettenthet, hiszen nekem pl. nagyon nem tetszett a Speedplay pedál, kb. olyan volt vele tekerni, mintha egy jégkockán kellene lábújjhegyen állni.
A pontossága +/- 1.5% (mint a többinek)
és az ára 1000 dollár alatt lesz. ANT+ kompatibilis fejegységre szükségünk lesz hozzá, azonban ezekből hamarosan Dunát lehet rekeszteni, már most bejelentett a Specialized és a Garmin is olcsó modelleket. Az eszköz sajátossága, hogy 360 fokban, a teljes hajtás alatt méri a pedálra ható erőket ill. az elveszett erőt, egy kilo rider pl. pedálcsapásra pontosan analizálni tudja, hogy mit produkált és rövid versenyszámokban ez fontos lehet. 248 grammos tömegével egyértelműen a legkönnyebb setup (persze a computer nem megspórolható), ha jól működik majd, igazán klassz cucc lesz.
Hasonló cucc az O-Synce wattmérő, 2010 közepére igért német termék - ez azonban nem jelent egyértelműen pozitívumot, mert bár az SRM a német precízitás mintaképe, a Cyclosport termékekben és az Ergomoban én csalódtam, hiába németek.

1 megjegyzés:

  1. hi. jó írás, felvidított, jópofának tűnik még árban is a wattmérő! ;) üdv: Röhrig Árpi.

    VálaszTörlés