2009. április 14., kedd

Extras ("Futottak még.." avagy a sanyarú statisztasors

A Tesó fedezte fel ezt a sajnos csak 7-8 részből álló remekmüvet a Comedy Channel-en, melynek irója és főszereplője a zseniális Ricky Gervais, aki mellesleg az Office c. sorozatával aratott igazán nagy sikert.
Az Extras egy túlkoros szinész wannabe-ről szól és az ostoba havercsajáról, aki anélkül, hogy felfogná, folyamatosan beégeti egyetlen barátját, Andy-t.
Szerencsétlenek mindketten csak égnek, szivnak, komoly alázásban részesülnek minden epizódban, még úgy is sajnáljuk Andy-t, hogy a BBC megveszi a forgatókönyv ötletét és a főszerepet is megkapja a saját szerzeményü sorozatában, (" When the whistle blows") azonban hamar rá kell jönnie, hogy csak prosztók röhögnek a BBC szakemberei által leolcsósitott humorain, hiába lesz 6 millió nézője a sorozatnak, kb. az angol Jóban-Rosszban vagy Barátok közt szinvonalán van a nézőközönsége (proletárok) - ergo a szakmai megbecsülés, amit el szeretett volna érni, mindig elmarad..
Ime egy részlet az egyik epizódból, amikor a helyi "menő" bárba elmennek mulatni, miután a prosztó-kocsmában zaklatták a proli rajongók, szeretett volna a "minőségibb" emberekkel mulatni, azonban már a bejáratnál megkapta ez első pofont, mert nem ismerték fel és 60 fontért sikerült bemenniük, amiért ugyanoda ülhettek le, ahova a később érkező balek ügynöke és a lúzer kövér haverja ingyen bejutott..
Az ártatlan buta havercsaj megpillantja David Bowie-t és cimborálást kezdeményez vele, ebből kerekedik az a rettenetesen lealázó kis nótácska, amit vidáman énekel az egész társaság együtt és a kis disznóorrú kövér emberről szól, aki eladta a lelkét a szórakoztatóiparnak...

Egy másik kedvenc jelenetem, amikor a sorozatban BAFTA jelölést kap Andy a komédiájáért - természetesen nem ő nyeri, viszont talán a legalaposabban ég szénné ebben a részben. A hosszú szemüveges balek ügynöke, aki egy melót sem szerzett, óriási ötlete alapján legyártatja kinában Andy sorozatában az általa alakitott ostoba,göndörhajú szemüveges müszakvezetőt egy beszélő müanyag figura formájában, melynek prototipusát lelkesen hozza el a dijátadóra, miközben a szinpadon valaki könnyes szemmel egy életmüdijat vezet fel.. "Are u 'avin aluff?!?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése