2009. április 8., szerda

Makula


Az utóbbi időben a sportra való koncentrálás miatt egy kicsit talán túl száraz témák kerültek a blogra, úgyhogy ezúttal egy könnyedebb következzen.
"Lutein - supports visual function and protects the macula.." - olvastam a minap egy táplálékkiegészitő dobozán.
A magyar nyelvben található fantasztikus, sokféle kifejezés és azok ragozása, kombinálása egész életemben faszcinált, jómagam és barátaim igen sok időt töltöttünk már el belső használatú, a szokásostól eltérő módon ragozott, sokszor mások számára értelmetlen szavak létrehozásával - számomra az ékes magyar nyelv cifrázása azonban vitális kérdés, többek között ezért sem lehet végtelen komoly kapcsolatom idegen ajkú hölggyel, mert ezeket nem értené, megosztásuk nélkül pedig nem élet az élet.
A "makulátlan" kifejezésből izoláltuk laboratóriumi körülmények között a "makulát", mint szótőt, feltételezve, hogy aki nem makulátlan, azon található némi makula. Húsvéthoz közeledvén az alábbi példamese szolgáljon illusztrációként: Tibó és Kese, a két jóbarát, közösen járták a falu fehérnépének házait, hogy a locsolkodással némi anyagi és tárgyi haszonra tegyenek szert. Miután Ocserászék lányait, Marit és Ilonkát alaposan nyakonöntötték 2 vajling hideg vizzel, amit az itatóból mertek ki. Megkapták a megérdemelt jutalmat a lánykáktól, majd vidáman indultak tovább Gömzéékhez a következő locsolásra. Tibó menetközben meghámozta az egyik lila tojást és hirtelen beleharapott, a tojás egy része sajnálatos módon cigányútra ment (gypsy road), majd a nyelőcsőből egy kisebb darab tojássárga nyálkagombolyaggal burokként körülfonva felköhögődött és a baleset következtében ráugrott Tibó elegáns ügynöklila kétsoros kartonöltönyére, amit csak ballagáskor és locsolkodáskor viselt eddig. A látványtól elszörnyülködve Kese tágra nyilt savó-szinü szemekkel csak annyit mondott jóbarátjának: "Hö! Cimbora, egy makula került a zekédre" Tibó egy pillanatra megijedt a csúnya látványtól, de látott ő már rondábbat is, úgyhogy nem sokat hezitált, rápekett a tenyerére, ledörzsölte a foltot és
makulátlan külsővel ballaghattak tovább Gömzéékhez....

1 megjegyzés: