2009. május 5., kedd

Hasznos képlet maximális oxigénfelvétel számítására

A maximális oxigénfelvételt pontosan spiro-ergometriával, gáz-analízissel drága berendezésen, maszkkal, laboratóriumban határozzák meg, természetesen a sportoló saját sportja közben, tehát kerékpárosnál kerékpáron, nem futópadon - ez nem olcsó mulatság és a teszt eredménye is kilenghet simán +-5%-ot egy napon belül is.
Az ember edzéstervét a kapott érték nem befolyásolja, azonban mégsem árt tudni, hogy mi merre hány méter - ugyanis a genetika sajnos kegyetlen, főleg az állóképességi sportokban: aki nem örökölt egy jó oxigénfelvételt a szüleitől, annak valószínűleg nem sok babér terem és mielőtt elérhetetlen célokat tűzne ki, esetleg be kell látnia, hogy más sportot kell választania. A Tour de France megnyeréséhez szakértők szerint minimum 85 ml/perc/kg relatív VO2max kell, TISZTÁN - erre bizonyos "manipulációkkal" egyesek még rá tudnak dobni kb. 10%-ot és ez a különbség a győzelmet vagy a sokadik helyezést jelenti.
A Wattage fórumon találtam ezt a formulát, ami végre használhatónak tűnik, nem futás alapú, mint a Cooper-teszt és nekem eléggé reális értéket adott:
A képlet: VO2 max= 1.8*((P5min*6.12/Kg)+3.5)+3.5
A P5min pedig a legjobb 5 perces teljesítmény wattban, az én esetemben jelenleg 400 W, így nekem 70.2 jött ki - ennél egy kicsivel magasabbat, 71-et számolt a Fülöp Tibi múlt októberben.

Minek ismeretében áll össze ez a képlet?
1) 1 W = 6.12 kgm/min

2) a nyugalmi VO2 ~3.5 mL/min/kg

3) a VO2 görbéje (L/percben mérve):teljesítmény (measured in kgm/
min) relationship is ~2.

The only additional assumption required is that 5 min power is 2/1.8 x
100% = 11.1% higher than power at VO2max (3.5 mL/min/kg hozzadása kétszer valószínűleg hibás)

A kalkulált VO2max érték pontossága +/- ~10%...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése